Papa pent…

Jonge vader van vier kinderen over de leukste rol van zijn leven

Vaders, voorlezen!

| 4 reacties

Vaders Voor Lezen is het nieuwe charmeoffensief van de Leescoalitie om vaders aan het voorlezen te krijgen. En dat is nodig ook, zo blijkt wel uit de veelzeggende onderzoekscijfers: van gezinnen met belangstelling voor voorlezen is de vader slechts in 8 procent van de gevallen Dé Voorlezer Des Huizes. Zo’n getal maakt me nieuwsgierig. Komt het wellicht doordat vrouwen per definitie meer lezen dan mannen? Of heeft het te maken met het feit dat driekwart van de vrouwen met jonge kinderen in deeltijd werken en zodoende dus simpelweg meer thuis zijn?  Of laten wij mannen het voorlezen misschien bewust over aan vrouwen? Hoe je het ook wendt of keert, er is een wereld te winnen voor voorleesvaders, zoveel is duidelijk.

Voorlezen

Voorleesritueel met in dit geval Sten en Ise, foto: Marieke Wijnberg

Pavlov reactie
Voor mij is een avond niet compleet als ik mijn kinderen niet heb voorgelezen. Dat geldt overigens nog meer voor mijn kinderen. Die worstelen elke avond met elkaar als een stel Pavlov hondjes om de beste plaatsen wanneer ik een boekje uit de kast trek en me richting de bank begeef. Wanneer ik dan begin te lezen blijkt het zowaar nagenoeg stil te kunnen zijn in huis. En dat is in een gezin van zes vrij uniek kan ik verklappen.  Aan die rust komt overigens meteen een einde als het boekje uit is. Dan breekt er  bij onze jongste zoon van twee – Sten – vrijwel standaard paniek uit, compleet met  tranen en een hoop gejammer. Dit laatste kan overigens ook te maken hebben met het feit dat na het boekje het bed volgt, maar dat geheel terzijde. Die pakweg tien minuten elke avond ergens tussen half acht en acht uur hebben iets magisch. Volkomen gebiologeerde kinderen die helemaal opgaan in een verhaal en zichtbaar blij zijn. Onbetaalbaar.

Het initiatief van de Leescoalitie juich ik dan ook van harte toe. Ik ben ervan overtuigd dat veel vaders niet weten wat ze missen. Daarom speciaal voor hen 25 redenen in willekeurige volgorde om met ingang van het nieuwe jaar – maar eerder mag natuurlijk ook! – die voorleesrol op te pakken:

 1. Met voorlezen maak je je kinderen blij (wel een beetje enthousiast voorlezen natuurlijk)
 2. Blije kinderen, blije papa (en mama)
 3. Met voorlezen krijg je – in tegenstelling tot pak ‘m beet een opruimverzoek – wel meteen de onverdeelde aandacht van je kinderen
 4. Voorlezen kun je aan meerdere kinderen tegelijk doen (wel zo handig als je meerdere jonge kinderen hebt)
 5. Voorlezen zorgt voor regelmaat bij je kinderen
 6. Voorlezen is ook voor jezelf erg ontspannend, je kan er namelijk gewoon bij zitten (of liggen als je echt van ontspannen houdt)
 7. Met voorlezen stimuleer je de taalontwikkeling van je kinderen, binnen no-time kennen ze het woord zakgeld
 8. Door het tijdstip slim te timen kun je ermee onder vervelende alternatieve klusjes uitkomen
 9. Je kinderen worden er  – zeker bij een lang verhaal – lekker slaperig door
 10. Voorlezen vergroot de woordenschat van je kinderen
 11. Voorlezen stimuleert kinderen actief mee te denken – zeker als je ze zelf woorden laat aanvullen
 12. Met voorlezen train je het geheugen van je kinderen
 13. Je kunt overal voorlezen waar je maar wilt, een boek en een kind zijn dan uiteraard wel handig om bij je te hebben…
 14. Het hoeft geen dure hobby te zijn, je kan vrijwel onbeperkt gratis boekjes lenen met een jeugdpas van de bibliotheek
 15. Je kan  al vlak na de geboorte van je kind met voorlezen beginnen (vooral als je voorleest als een natte krant is dit de perfecte doelgroep)
 16. Je kan deze activiteit met je kinderen zo kort of lang maken als je zelf wilt
 17. Met boekjes herkennen kinderen de dingen die ze ook in hun eigen leven tegenkomen
 18. Je kan een fysiek boek interactief maken door bijvoorbeeld knuffels te gebruiken (Woezel en Pip vallen hier erg in de smaak)
 19. Je kan als afwisseling een interactief prentenboek gebruiken (ook handig als je last van je keel hebt). Het boekje Mag ik van jou een kusje is hier favoriet
 20. Terwijl je voorleest zijn je kinderen lekker stil, ook wel eens fijn toch?
 21. Voorlezen versterkt de relatie met je kind
 22. Voorlezen stimuleert je kind ook om zelf te gaan lezen
 23. Het aanbod jeugdboekjes is onuitputtelijk, afwisseling genoeg dus
 24. Voorlezen blijft voor kinderen jarenlang leuk
 25. Voorlezen prikkelt de nieuwsgierigheid van je kinderen

Dus vaders, voorlezen maar!

Share Button
Stefan Wijnberg

Auteur: Stefan Wijnberg

Stefan is een jonge vader (1981) van vier kinderen (13, 6, 5 en 3 jaar) die in het dagelijks leven als medewerker communicatie & PR werkt bij Stichting Zorggroep Sint Maarten. Houdt van lange afstanden hardlopen, gamen, films en muziek en wil continu alles van alles weten. Beschouwt zelfs een leeg glas als half vol, vindt slapen een overschatte activiteit en is allergisch voor mensen zonder humor en relativerend vermogen.

Geef een reactie